Duurzame gin dankzij innovatieve oplossingen

Mijn missie met Solar Gin is naast het ontwikkelen van een innovatieve installatie en smaak, ook het uitdragen van een duurzame boodschap. Alcohol kan volledig met de zon worden gedestilleerd, daar heb je geen fossiele brandstoffen voor nodig. Om 1 liter gin te produceren volgens het authentieke proces wordt tussen de 3 en 4 kWh aan energie gebruikt. Als je weet dat er in België ongeveer 4 liter (40% alcohol) per Belg per jaar wordt geconsumeerd dan moeten we daar bijna 12 uur lang de volledige output van Kerncentrale Doel 3 aan wijden. Of anders gezegd, met de energie bespaard voor 1 fles Solar Gin kan je ongeveer 3 dagen een kamer verlichten.

Innovatie leidt tot betere smaak

Solar Gin is uniek qua smaak en proces, omdat onze destillatie ambachtelijk gebeurt maar enkel met zonnewarmte. Om de zonnewarmte optimaal te kunnen capteren, werd door de uitvinder zelf een installatie ontworpen en eigenhandig gebouwd op een draaibaar framework. Deze installatie is mobiel en kan meedraaien met de zon om een zo optimaal rendement te kunnen hebben. Van de ingestuurde zonnestralen kunnen we tot 60% capteren, wat 3 keer meer is dan de maximale output van het beste zonnepaneel op de markt. We hebben voor dit zonnewarmte proces gekozen omdat we onze installatie compact en mobiel wilden houden.
Solar Gin destillatie ketel en Kevin Van De Merlen

Voor de zonnedestillatie heeft onze uitvinder vervolgens ook een eigen ketel ontwikkeld, omdat de zonnewarmte niet zo heet is als bvb de vlam van een gasvuur, haard of elektrisch vuur. Echter was dit een schot in de roos wat betreft de smaakontwikkeling. Doordat we op lage contact-temperatuur kunnen destilleren, is er minder oxidatie van de smaken die uit de “botanicals” afkomstig zijn en is er geen kans op verbranding. Het eindresultaat is een smaakvolle maar zeer zachte gin, met kruidige en licht zoete toets, ideaal om de zon uit je glas te laten schijnen.

Wil je deze innovatie mee uitdragen? Nodig enkele vrienden uit om samen de Solar Gin te proeven en denk mee na over wat er nog allemaal met de energie van de zon kan worden gemaakt. Je vindt Solar Gin op deze pagina.

Solar Gin flessen