Solar Gin: Hoe wordt het gemaakt?

Een ambachtelijke gin maken zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen? Het kan! In dit artikel legt de uitvinder van Solar Gin, Kevin Van de Merlen, uit wat hij heeft veranderd om gin met de zon te kunnen destilleren.

Solar Gin is een ambachtelijk product gemaakt met enkel duurzame energie, gewonnen uit de zon. Hiervoor is een eigen distillatie apparaat uitgevonden door de bedenker. Het zonnedestillatie proces is innovatief, maar de installatie wordt gebruikt om op authentieke wijze een lekkere gin te produceren.

Echte ambachtelijke gin is een destillatieproduct met een originele combinatie van botanicals. De smaak van de gin wordt bepaald door de kwaliteit van de granen (die de basis vormen voor de graanalcohol), de kwaliteit van de “botanicals” en door het destilleren zelf. In dit artikel hebben we het over het algemene productieproces van alcohol en het maken van gin. Daarnaast vertellen we je op welke wijze Solar Gin dankbaar gebruik maakt van de zon: de drijvende kracht achter het stookproces.
Solar Gin destillatie ketel

Gin wordt net als Whisky geproduceerd via het stookproces. Het stoken van alcohol kan in drie grote stappen worden onderverdeeld: 1) het fermentatieproces; 2) het destilleren van de graanalcohol 3) het combineren met botanicals en destilleren van gin.

Solar Gin fermantatie

Stap 1: het fermentatieproces.

Hierbij doen micro-organismen het werk voor ons. De graanalcohol wordt gemaakt door gisten, die suikers omzetten naar ethanol. Deze suikers komen voor de Solar Gin uit mout, een vorm van graan waarbij de suikers zijn vrijgesteld. De gist krijgt de tijd om zijn voedingstof langzaam om te zetten in zuivere ethanol.

Solar Gin destillatie

Stap 2: Het destilleren van alcohol.

Het mengsel van water, ethanol en gisten wordt in een volgende stap gedestilleerd. Omdat water en alcohol een ander kookpunt hebben kunnen deze vloeistoffen door middel van verwarming (destillatie) worden gescheiden. Door de innovatie van Solar Gin wordt de benodigde warmte uit de zon gehaald, daarover later meer. De gedestilleerde alcohol wordt in een tweede fase gecondenseerd om een zeer zuiver product over te houden. Het water voor koeling wordt door Solar Gin ook hergebruikt. Het tussenproduct dat hier gevormd wordt, is zuivere graanalcohol die verder in het proces kan worden gebruikt. Dit proces wordt een aantal keer herhaald om een zeer zuiver destillaat over te houden.

Solar Gin botanicals

Stap 3: De finishing touch

Als we een vergelijking maken tussen Whisky en Gin, ontstaat hier een verschil in productie. De graanalcohol gaat in eiken vaten voor een aantal jaren om er Whisky van te maken. Gin wordt gemaakt door het mengen van zuivere graanalcohol met een aantal geselecteerde botanicals. Deze combinatie wordt een aantal dagen rust gegund opdat alle gewenste smaken zullen oplossen in de graanalcohol. Het mengsel van botanicals en graanalcohol wordt vervolgens opnieuw gedestilleerd met een koperen destilleerketel. Het destillaat dat daar uitkomt wordt met het zuiverste water verdund tot een voor de gin optimaal alcoholpercentage. Voor Solar Gin is dat 41%, omdat dit de zachte florale smaken van een lichte citrustoets ondersteunt.


Om deze drie stappen door te lopen zijn een aantal weken nodig. De Solar Gin wordt voldoende tijd gegund om zijn smaken optimaal tot zijn recht te laten komen. Wil je het resultaat van dit ambacht graag ook eens proberen? Dat kan via deze link.

Solar Gin flessen